Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 310998 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 4

Novi uspjeh samoborskih inovatora

Stručni ocjenjivački sud godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2021.“ ocijenio je 18. ožujka 2021. prijave pristigle na natječaj za godišnju nagradu i odabrao nominirane projekte i kandidate.

Među odabranima su i samoborski inovatori. U kategoriji kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili suvenira inspiriranih likom i djelom Nikole Tesle ili replike Teslinog izuma koji se ističe jedinstvenim imidžom, funkcionalnošću, kvalitetom te tržišnim prihvaćanjem nominirani su projekti samoborskih inovatora, nekadašnjih učenika Srednje strukovne škole Samobor: „PRO-S SUSTAV ZA PAMETNO UPRAVLJANJE INSTALACIJAMA U KUĆAMA“ – autora Lovre Stipanovića i Josipa Oroza i „SMART BEE – PAMETNA PČELARSKA VAGA“ autora Matije Hržića.

U toj je kategoriji nominiran i projekt „VR4D GLAGOLJICA“ – autora Zlatka Šakića i Nele Šakić.

Stručni ocjenjivački sud ocijenio je i radove učenika i studenata koji su 8. ožujka pristupili Kvizu znanja iz fizike i općem znanju o Nikoli Tesli. Finalisti Kviza u skupini osnovnih škola su Mia Milotić iz OŠ Dragutina Domjanića, Lucija Parunov i Hrvoje Prtenjak iz OŠ kralja Tomislava.

U skupini srednjoškolaca nominirani su Bernard Pribanić iz I. Tehničke škole Tesla, Marko Višić iz III. gimnazije Zagreb i Elena Kutnjak iz Srednje škole Čakovec.

Šest finalista pristupit će i finalnom testiranju 6. travnja ove godine u 17 sati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, nakon čega će troje najuspješnijih biti nominirano i za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2021.“.

U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja koja se odnosi na zaštitu okoliša, korištenje obnovljivih izvora energije i projekata usmjerenih poticanju kreativnosti i inovativnosti nominirani su projekti:

„SIGURNOSNI SUSTAV KRUŽNE PILE“ – autor Bela Nemet,
„VRT NA STRUJU“ – autor Marko Ratković,
„SONIC PILL“ – autorica Petra Crnetić.

Godišnja nagrada „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i ove će godine biti dodijeljena tijekom održavanja manifestacije Tesla & friends, trodnevnog obilježavanja Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost. Svečana dodjela nagrada održat će se 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu.


povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com