Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 283638 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 12

Novi uspjeh samoborskog inovatora Matije HržićaNekadašnji učenik Srednje strukovne škole Samobor, Matija Hržić je nakon osvojene zlatne medalje i Grand prix nagrade na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020, za svoju inovaciju Pametna pčelarska vaga, nedavno osvojio još dva značajna priznanja i to na prvom regionalnom virtualnom Sajamu inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“.

U jakoj konkurenciji Matija Hržić je pod mentorstvom profesora Ivana Vlainića osvojio treće mjesto i Specijalnu nagradu „Sarajevo 2020“ za inovaciju Pametna pčelarska vaga.

Sajam je održan 23. i 24. studenog, a na jednom je mjestu okupio preko 1200 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

U ovom virtualnom sajmu sudjelovao je i svjetski poznati inovator i poduzetnik Mate Rimac. Ono što spaja Matu i Matiju je ljubav prema inovacijama, ali i zajednički mentor Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, koji je nadaleko poznat po svojoj strasti za prenošenjem znanja i uspjesima svojih učenika i učenica.

Prije gotovo dva desetljeća profesor Ivan Vlainić je potaknuo Matu Rimca da se prijavi na prvo učeničko natjecanje na kojem je i pobijedio, a prije nekoliko mjeseci potaknuo je i Matiju Hržića da se nakon ARCE 2020 prijavi i na Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020.“ gdje je ponovno polučio uspjeh s inovacijom Pametna pčelarska vaga.
Matija Hržić se još s 36 inovatora i inovatorica natjecao na Sajmu „Sarajevo 2020“, a iz jednog od najopremljenijih laboratorija za vježbe u Hrvatskoj, Matijino izlaganje su uživo pratile učenice i učenici Srednje strukovne škole Samobor i navijali za njegov što bolji plasman.

Službena dodjela nagrada održana je jučer u tvrtki „Rimac Automobili“ gdje je Matija Hržić primio priznanje za osvojeno treće mjesto i medalju za Specijalnu nagradu „Sarajevo 2020“.

Zahvaljujući nagradi, inovacija Pametna pčelarska vaga će nositi znak Međunarodne federacije udruženja izumitelja poznatije pod skraćenicom IFIA. Matiji Hržiću je nagradu uručio Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik koja je sa Sarajevo Business Forumom organizirala Sajam „Sarajevo 2020“.

Dodijela nagrada bila je prilika da Mate Rimac, Matija Hržić, Ivan Vlainić i Zoran Puljić uživo porazgovaraju o inovacijama i poduzetništvu, o važnosti mentorske podrške mladim inovatoricama i inovatorima, ali i izazovima te prilikama koje je donijela epidemija koronavurisa. Naglasili su važnost novih rješenja za susrete i razmjenu koje donose virtualni događaji kao što je Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020”.

O susretu je snimljen i kratki video koji će biti predstavljen u regionalnoj Zajednici za aktivizam i poduzetništvo www.lonac.pro.


povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com