Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 299778 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 3

Još zlatnih medalja za Samoborce

Na jubilarnom 10. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih „INVENTUM 2016″, održanom u Iloku početkom mjeseca sudjelovalo je i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora koje se s natjecanja vratilo s još jednom zlatnom medaljom.

Na sajmu su se održale razne radionice i predavanja za sve uzraste kao i 300 izložaka od preko 150 izlagača iz područja inovatorstva, gospodarstva i poljoprivrede te tehničkog stvaralaštva mladih.

Upravo u poslijednjem području članovi Društva Jospi Barbić, Martin Sokolović te njihov mentor Ivan Vlainić predstavili su svoje radove Cave Pie i Smart Fuse. Za svoje radove obojica su osvojila zlatne medalje!

Sve prisutne izlagače i posjetitelje Sajma uz prigodne govore pozdravili su Zoran Barišić, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske, prof. dr. Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Remenar, predsjednik Udruge inovatora Tesla Ilok, Zvonimir Dragun, gradonačelnih Iloka, Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture te Tomislav Panenić, ministar gospodarstva Republike Hrvatske, koji je Sajam proglasio otvorenim.

U nastavku pročitajte kako je Martin Sokolović doživio Sajam:

Nekako, po običaju, spremam se za sajam inovacija. Ovog puta to je 10. jubilarni sajam inovacija INVENTUM u Iloku. Sajam se održao od 8. do 10. travnja. Trenutno nema mog prijatelja Luke pa par dana prije Sajma sâm pripremam svu potrebnu dokumentaciju i datoteke. Napeto je i nestrpljiv sam, iščekujem odlazak na Sajam i priliku za predstavljanje svog rada, a u konačnici i sebe i svog znanja…

Stigli smo u Ilok. Prelijepi mali grad krasi nekoliko cesta i okolica puna vinograda i polja na kojima se vidi uložen veliki rad malih ljudi. Smjestili smo se u učenički dom i otišli u dvoranu postaviti rad na naš štand. Ljudi su obilazili štand, raspitivali se o radovima i bili oduševljeni, a ja sam s vremenom postajao sve umorniji tako da sam jedva čekao zatvaranje Sajma i odmor jer idući dan dolazi komisija koja ocjenjuje radove. Komisija dolazi, a moj starijij kolega, Josip Barbić i ja ih ugodno dočekujemo i objašnjavamo radove. Toliko su bili oduševljeni našim izlaganjem da su se odlučili slikati s nama što mi se posebno svidjelo jer tako nešto nije uobičajeno. Konkurencija je bila poprilično jaka i to nam je zadavalo male brige. Polako je završio i taj dan što je značilo da je sutra Dan D, dan proglašenja rezultata.

Ustajemo iz kreveta učeničkog doma, oblačimo košulje i odlazimo na proglašenje. Organizator natjecanja proziva nagrađene i kreće od trećeg mjesta. Moje ime nije bilo ni na trećem ni na drugom mjestu. I kad sam već polako počeo gubiti nadu, iznenadio sam se. Organizator čita prvo mjesto i moje ime se baš tamo smjestilo!

Oduševljeni i sretni vraćamo se sa zlatom natrag u naš lijepi Samobor. Zahvalan sam profesoru i mentoru Ivanu Vlainiću što mi je omogućio odlazak na Sajam i razvijanje mog znanja iz robotike.

Više fotografija s ove manifestacije pogledajte na našoj Facebook stranici


povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com