Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 311007 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 2

Lean Startup

U subotu, 30. svibnja, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora organiziralo je jednodnevnu interaktivnu radionicu na temu nove poduzetničke paradigme Lean Startup. Radionica je bila otvorenog tipa, namijenjena svima koje zanima poduzetništvo i stvaranje održivih poslovnih modela neovisno o tome da li su početnici, iskusni poduzetnici ili samo razmišljaju o pokretanju vlastitog posla. Petnaest polaznika različite životne dobi i poduzetničkog iskustva imalo je priliku, od 9 do 19 sati, testirati vlastite poduzetničke ideje i razvijati poslovne modele. Radionicu je otvorio Miro Hegedić uvodnim predavanjem o počecima i razvoju metodologije Lean Startup, a nakon upoznavanja s poslovnim modelima, polaznici su, od 18 poduzetničkih ideja, odabrali tri najzanimljivije i razvijali ih tokom dana. Radeći u timovima izradili su dijagrame s devet različitih polja, gdje su za odabrane poslovne ideje tražili korisničke segmente na tržištu, probleme koje će poduzetnička ideja rješavati korisnicima proizvoda ili usluge, putove do korisnika te odabirali najbolju metriku za praćenje ključnih aktivnosti.

Na radionici su održana i zanimljiva predavanja članova Društva inženjera i tehničara. Prvo predavanje o primjeni Lean menadžmenta u realnim uvjetima poslovanja održao je Robert Obraz, a Inženjer Josip Komerički govorio je polaznicima o lancu kreativnosti u procesima razvoja novih proizvoda i o tehnici inovativnog načina rješavanja problema u inženjerskim disciplinama.

O načinu razvoja minimalno održivih proizvoda, temeljnog načela metodologije Lean Startup, govorio je Ivor Bihar iz Degordiana.

Nakon zanimljivih predavanja i novih smjernica, polaznici su nastavili rad na postavljanju hipoteza i provođenju eksperimenata kojima će potvrditi ili odbaciti postavljene hipoteze vezane uz poduzetničke ideje. Strukturiranim intervjuima s potencijalnim korisnicima, A-B testovima i sličnim tehnikama, polaznici su potvrđivali ili odbacivali postavljene hipoteze i na taj način strukturirali svoj poslovni model. Na kraju radionice timovi su prezentirali izrađene poslovne modele.

Radionicu je organiziralo i financiralo Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, a prostor je osigurala Zajednica tehničke kulture Samobor. Iduća Lean Startup radionica s više studija slučaja i samostalnog rada polaznika održat će se krajem godine.


povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com