Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 299770 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 6

Predstavljamo udruge članice ZTKGS-a

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora
(u daljnjem tekstu DITS) je dragovoljna inženjerska i tehničarska višestrukovna udruga osnovana u gradu Samoboru.
Društvo je osnovano 1995. godine kao neprofitabilna organizacija s ciljem da okupi što veći broj inženjera i tehničara svih tehničkih struka u Samobor, koji će promovirati tehničku kulturu među mladima i građanima grada Samobora putem javnih predavanja, pokretanja inicijative za unapređenje življenja, učestvovanje u javnim raspravama za komunalno i infrastrukturno uređenje grada, održavanje kulturno-spomeničke baštine i sl.

 

U DITS je učlanjeno stotinjak članova. DITS nije ni proizvodna ni profitabilna organizacija, već strukovna udruga građana različitih struka s ciljem kompleksnog stručnog djelovanja i da time budu na pomoć i boljitak svome gradu. Društvo djeluje u skladu sa Statutom koji je usvojen na godišnjoj skupštini dana 12.01.1998. godine.
Sjedište DITS-a je Samobor, gradić s petnaestak tisuća stanovnika, nalazi se 25 km zapadno od Zagreba. Smješten je južno od rijeke Save, na rubu prostrane ravnice i naslonjen na slikovito gorje okićeno vinogradima i šumama. Grad je bio naseljen još u prapovijesti. O tome govore nalazi iz paleolita, zatim iz vremena Ilira i starih Rimljana – sačuvani u muzeju grada. Stara jezgra grada nastala je i razvijala se podno zidina starog, utvrđenog, a danas ruševnog grada koji datira iz 13. stoljeća. Samobor je grad s bogatim kulturnim nasljeđem. U današnje vrijeme karakterizira ga izletnički turizam, ugostiteljstvo, industrija i vrlo razvijeno zanatstvo.
Industrija i zanatstvo bave se preradom metala i nemetala, finalizacijom električnih i elektroničkih proizvoda, proizvodnjom građevnog materijala i kemijskih proizvoda, te posebno grafičkom djelatnošću. U takvoj urbanoj sredini živi nekoliko stotina inženjera i tehničara različitih struka, građana Samobora od kojih polovica radi u Zagrebu, a druga polovica u Samoboru.
Više o radu društva  www.dits.hr

povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com