Zajednica tehničke kulture grada Samobora
Vi ste posjetitelj broj 322067 od 30.11.2016. g.   Online imamo: posjetitelja: 5 i admina: 1

Predstavljena monografija 25 godina Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Na svečanoj skupštini zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i Grada Samobora dodijeljene nagrade najzaslužnijima

Predstavljena monografija 25 godina Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Brojne nazočne kolege, dobitnike nagrada, goste i uzvanike najprije je pozdravio predsjednik obje zajednice Ivan Vlainić, ne skrivajući zadovoljstvo onime što je ostvareno u 2022., ali i žal za dugogodišnjim prijateljem i tajnikom županijske ZTK Damirom Kosirom, koji ih je zauvijek napustio prije tek mjesec dana.

Prisutnima se potom obratio prvi, dugogodišnji, a danas počasni predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, akademik Ante Markotić, podsjetivši ih uz nekoliko crtica na dane kada se stvarala zajednica, njezinu bogatu povijest i značaj koji tehnika ima u kulturi hrvatskog društva. Posebice je važna za školski sustav, rekao je Markotić, iz kojeg potom stasaju mladi tehničari, kasnije vrijedni članovi klubova i udruga ili pak nastavnici i mentori budućim naraštajima.

Prigodne čestitke i zahvale svima uputili su zatim potpredsjednik HZTK-a Ivan Jurić, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, županijska pročelnica za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Jadranka Dujić Frlan te zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Zvjezdana Sečen, koji su redom naglasili i svoju osobnu svesrdnu podršku, obećavši ubuduće i značajnija financijska ulaganja u tehničku kulturu.

Povelju Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije za 2022. godinu primili su učenici Srednje strukovne škole Samobor Kristijan Crnić, Tin Oršić, Nikola Mirković, Erik Braun, Luka Galunić i Gabrijel Dumbović za svoju inovaciju Pametna Plank strunjača, u kategoriji studenata povelja je pripala Samoborcima Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu za inovaciju Pro I, član samoborskog Radio kluba Tule i Vužić Oto Predanić dobitnik je godišnje Nagrade tehničke kulture, a tri nagrade otišle su i u ruke uvijek vrijednih i samozatajnih žena – učiteljici i savjetnici Vesni Turk iz Klinča Sela, osnivačici udruge tehničara i manifestacije i3G Marijani Postružin Kožar iz Ivanić-Grada, te učiteljici informatike Daliji Kager iz Velike Gorice, koja je u ime nagrađenih potom i zahvalila na dodijeljenim im priznanjima. Zaslužena nagrada nije zaobišla ni Ivana Vlainića, nastavnika i mentora brojnih učenika i studenata koji se vrlo uspješno nose sa svjetskom konkurencijom u području tehničkih inovacija.

Nagrada za životno djelo Rudolf Perešin za 2022. godinu pripala je jednoglasno Damiru Kosiru – iznimno talentiranom modelaru, instruktoru, mentoru, fotografu i svestranom umjetniku, dobitniku brojnih svjetskih, europskih i najviših domaćih nagrada i priznanja, tajniku ZTK Zagrebačke županije od njenog osnutka, koji ovo priznanje svojih prijatelja i kolega, nažalost, nije dočekao, preminuvši prerano prije mjesec dana u svojoj 66. godini. Nagradu je posthumno preuzela njegova supruga Jasenka.

Svečana skupština bila je i prigoda za predstavljanje nedavno otisnute monografije naslova 25 godina Zajednice tehničke kulture Grada Samobora. Potpredsjednik samoborskog ZTK-a Stjepan Črnjak posebno je istaknuo zadovoljstvo ovim tiskanim izdanjem, jer, kako je rekao, tako ostaje trajan trag i zapis o samoborskoj Zajednici tehničke kulture, neusporediv sa svim blagodatima novih tehnologija. Osim što je u knjizi predstavljeno djelovanje udruga i klubova koji su unazad 25 godina obilježili sustavan rad ZTK-a u Samoboru, ona nudi i dodatan povijesni pregled, ali i pogled u budućnost, s ciljem osnivanja i gradnje samoborskog Centra tehničke kulture kao mjesta okupljanja svih domaćih udruga s područja tehničkih znanosti i poticanja njihovog daljnjeg razvoja.

Urednik monografije Robert Škiljan govorio je o radu na monografiji, o problemima oko prikupljanja materijala koje je bilo teško prikupiti s obzirom na velik broj udruga i pojedinaca, redom volontera, koji ih često, nesređene, čuvaju u svojim privatnim arhivima, ali je svaki napor bio vrijedan uloženog truda. Zato je pozvao sve prisutne, voditelje i članove udruga i klubova na čuvanje dokumentacije, fotografija i bilježaka, jer se za sljedeću godinu priprema i izdanje monografije Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.

Svi su se na kraju rado odazvali pozivu voditelja programa svečanosti Drage Celizića na druženje uz prigodan domjenak, koji je upriličen u predvorju i ispred samoborskog kina.

M.K.povratak

UDRUGE ČLANICEZajednica tehničke kulture grada Samobora                     © • By: Miljenko Mogulić 2019.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com